V jedálničku športovca by ovsené vločky rozhodne nemali chýbať. Prečo?

Telo si potrebuje pred akýmkoľvek fyzickým výkonom získať a uložiť dostatočné množstvo živín, ktoré môžu kompenzovať spotrebu energie a minerálnych solí, vytrácajúcich sa pri každej fyzickej aktivite. Siloví, vytrvalostní, príležitostní alebo profesionálni športovci sa môžu pri športovom tréningu spoľahnúť na ovsené vločky ako na zdravý a štedrý zdroj energie.

Prečo sa práve ovsené vločky stali nenahraditeľnou zložkou stravovacích plánov väčšiny športovcov? Odpoveď spočíva najmä vo vysokom obsahu sacharidov.

 

Ovsené vločky: bohatý zdroj živín pre športovcov

Ovsené vločky sú plné zdravých živín. Sú to najmä komplexné sacharidy, ktoré z nich robia jedno z najobľúbenejších športových jedál. Telo tieto sacharidy rozkladá na glukózu len pomerne pomaly, pričom sa rovnako pomaly uvoľňuje do krvi, čo má za následok znížený glykemický index. To znamená, že ovsené vločky vám dodajú energiu na dlhú dobu a zabránia prudkému poklesu výkonnosti pri fyzickej aktivite.

Hlavným cieľom športovcov a fitness nadšencov je nájsť účinný spôsob, ako zlepšiť svoju fyzickú výkonnosť a dosiahnuť svoje športové ciele. Komplexná a vyvážená strava, zahrňujúca ovos ako jednu zo superpotravín, účinne pomáha pri zotavení tela po tréningu. Dostatočnou dávkou správnych živín pred cvičením tak dokážete nielen pozitívne ovplyvniť športový výkon, ale aj minimalizovať poškodenie svalov.

Najlepšia príprava pred cvičením spočíva v doplnení sacharidov

Sacharidy sú základným palivom pre naše svaly. Preto je pred cvičením potrebné venovať osobitnú pozornosť včasnému príjmu sacharidov. Ak energia nie je okamžite potrebná, ukladá sa vo svaloch a v pečeni vo forme glykogénu.

Pred cvičením by ste si tak mali správne doplniť zásoby glykogénu, pretože len tak budete dostatočne pripravení dosiahnuť tie najlepšie fitness ciele. S konzumáciou ovsených vločiek súvisí aj rýchlo prichádzajúci pocit sýtosti, ktorý nastupuje už pri menších porciách, čo môže pozitívne ovplyvniť proces chudnutia.

 

Športovci, pozor! Správne načasovanie jedla je kľúčové

Správne načasovanie jedla pred tréningom je rozhodujúcim faktorom pre správne cvičenie. Najlepší spôsob, ako maximalizovať výsledky tréningu, je dať si dve až tri hodiny pred začiatkom tréningu jedlo, ktoré obsahuje vyvážený pomer sacharidov, bielkovín a tukov. Ak vám situácia nedovoľuje zjesť očakávané množstvá živín podľa plánu, vždy existuje alternatíva.

Nezabudnite však, že čím menej času máte pred tréningom, tým by jedlo malo byť ľahšie a jednoduchšie. Ideálnym riešením je napríklad vopred pripravená kaša, ktorá zaručí dostatočný energetický príjem a poskytne dobre známu chuť lahodného ovocia, korenín alebo medu v kombinácii s ovsenými vločkami. Takúto zdravú porciu je možne konzumovať aj v časovom úseku 60 až 45 minút pred tréningom.

 

Nalaďte sa na zdravie s ovsenými vločkami. Ich potenciál je široký!

Ovos je kompletná obilnina bohatá na bielkoviny a pomaly stráviteľné sacharidy, ktoré uvoľňujú v tele dlhodobú energiu. V miernom množstve môžu ovos konzumovať aj celiatici a jeho zaradenie do jedálnička je veľmi pohodlné a jednoduché.

Ovsené vločky pomáhajú:

  • podporiť optimálne fungovanie nervovej sústavy
  • udržať hladinu cukru v krvi – glukózu
  • znížiť hladinu cholesterolu
  • posilniť kosti, kĺby a svaly
  • zlepšiť peristaltiku čriev

V spojitosti so športovou aktivitou majú ovsené vločky v jedálničku nenahraditeľné miesto pri dosahovaní úspechov pri redukcii hmotnosti a maximalizácii cvičebných efektov.

Ovsené vločky sú vďačnou ingredienciou, ktorá svoje uplatnenie nájde pri príprave chutných raňajok, obedov, večeri alebo sladkých maškŕt pred alebo po športovom tréningu na dosiahnutie tých najlepších výsledkov v oblasti zdravého životného štýlu.

 

Späť do obchodu

Vytvoril Shoptet a Verteco.sk