Aké zdravé sú ovsené vločky, ak ich jeme každý deň?

 

Mnohé potraviny si získavajú svoju priazeň, ktorú vzápätí strácajú v závislosti od aktuálnych výživových trendov rýchlo sa meniacich v čase. Ovos do tohto zoznamu určite nepatrí! Táto celozrnná veľmoc sa už po generácie ponúka od raňajok, cez obedy až po večere ako porcia výživy s bohatou paletou chutí. Je to jedna z mála pohodlných superpotravín, ktorá ohúri skvelou chuťou a zároveň má široké možnosti začlenenia do racionálneho jedálnička.

Ovos, vedecky známy ako Avena sativa, sa konzumuje najčastejšie vo forme ovsených vločiek, ktoré pri každodennej konzumácii ponúkajú množstvo zdravotných výhod. Pozreli sme sa na tie najdôležitejšie.

Neuveriteľne výživný ovos

Zloženie živín ovsa je ideálne vyvážené. V jedálničku obľúbené ovsené vločky sú dobrým zdrojom sacharidov a vlákniny, vrátane rozpustnej vlákniny beta-glukánu, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podporuje zdravé črevné baktérie a zvyšuje pocit plnosti. Napomáha tak procesom trávenia a chudnutia.

 

Ovsené vločky obsahujú viac bielkovín a zdravých tukov ako väčšina obilnín a sú nabité dôležitými vitamínmi, minerálmi a antioxidačnými rastlinnými zlúčeninami.

Vitamíny a minerály na jednom mieste

Základné mikroživiny, ktoré naše telo potrebuje, aby fungovalo čo najlepšie, zastupujú v ovse vitamíny a minerály ako:

  • selén
  • jód
  • magnézium
  • niacín
  • tiamín
  • vitamín D, K, B

Protizápalové a ochranné účinky

Pomoc pri znížení hladiny cholesterolu a udržanie si sýtosti po dlhšiu dobu nie sú zďaleka jedinými benefitmi konzumácie ovsených vločiek. Ovsené vločky obsahujú aj antioxidant nazývaný avenantramid - typ polyfenolu, ktorý v ľudskom tele pôsobí protizápalovo, protisvrbivo a upokojujúco.

 

Tento antioxidant sa tiež spája so znižovaním krvného tlaku zvýšením produkcie oxidu dusnatého, vďaka čomu pomáha znižovať riziko aterosklerózy a ochorenia tepien v dôsledku nahromadenia cholesterolu. Poskytuje tak dodatočnú ochranu pred koronárnymi srdcovými ochoreniami či rakovinou hrubého čreva.

Znižuje riziko detskej astmy

Astma je najčastejším chronickým ochorením u detí. Ide o zápalové ochorenie dýchacích ciest – trubíc, ktoré vedú vzduch z a do pľúc človeka. Vedecká obec deklaruje, že skoré zavedenie tuhej stravy nemusí predstavovať zvýšené riziko vzniku astmy a iných alergických ochorení u detí.

 

Skoré zavedenie ovsa do jedálnička dojčiat (tesne pred dosiahnutím 6 mesiacov veku), môže byť v skutočnosti ochranné a preventívne pôsobiace. Pestovanie zvyku konzumácie ovsených produktov u detí od skorého veku môže viesť k priaznivým účinkom na ich zdravý vývoj a rast ako aj k budovaniu pozitívnych postojov k racionálnej strave.

Bezlepková dobrota: ovos

Ovos je prirodzene bezlepkový. Ak trpíte celiakiou alebo len miernou citlivosťou na lepok, ovsené vločky obsahujú len jeho nepatrné množstvo. Aby ste sa vyhli podráždeniu, zápalu a nepohodliu, ktoré môže lepok spôsobiť, vyberajte si také ovsené produkty, ktoré sú výrobcom certifikované ako bezlepkové.

Ako zaradiť ovos do svojho jedálnička

Ovos si môžete vychutnať na niekoľko spôsobov. Najobľúbenejším a najjednoduchším spôsobom je jesť ovsené vločky, napríklad vo forme kaše na raňajky. Ovos je tiež častou súčasťou pečiva, müsli, granoly alebo chleba. Vyrobiť si poľahky ovsenú múku doma za pomoci mixéra (sekáčika) nie je žiadna veda a jej zaradenie do pečenia môže predstavovať zdravšiu alternatívu stravovania. Aby boli ovsené vločky chutnejšie a ešte výživnejšie, pridajte k nim ovocie, orechy, rôzne semienka alebo grécky jogurt a okoreňte bio škoricou alebo pravou vanilkou.

 

Každodennou konzumáciou ovsených vločiek môžete získať množstvo zdravotných benefitov a urobiť ten najlepší krok na ceste k chutnému, udržateľnému zdravému životnému štýlu bez nutnosti vyhľadať pomoc výživového poradcu.

 

Späť do obchodu

Vytvoril Shoptet a Verteco.sk